Archive

Archive for the ‘Technical’ Category

PHP Editor Support for .module and .inc Files in Eclipse

July 1, 2011 1 comment

I have been using eclise from and found very helpful editor to write the PHP programs. It provides in-buit support for developing PHP programs. While working on a Drupal project, I encounterd that Drupal uses PHP code (specially in modules) written in files having .module and .inc extensions. Ecplise doesn’t provide the built-in support for these extensions. So, when you open these files, the will appear as simple text files with no PHP editor support.

I did some R&D and found one solution for this problem. We can add the content types in eclise to solve this problem. Here are the steps:

Step -1: Go to Window -> Preferences

Step -2: Click on General -> Content Types. Select “PHP Content Type”, then click “Add” button. Write “*.module” or “*.inc” in Content Type text box in new window and then click “OK” button.

Step -3: Click on Editors -> File Associatons. Click on first “Add” button and type “*.module” or “*.inc” in File Type text box in new window and then click OK

Step -> 4: Then click “OK” button to close the Preferences window and restart eclipse.

Now when you will open any .module or .inc files, the editor will have PHP support.

Categories: Technical Tags: , ,

Pranav Mistry: Master of SixthSense Technology

November 19, 2009 1 comment
Pranav Mistry demoed some sixth sense technology enabled tools TEDIndia. He showed that how a physical device can interact with the world of data and information. The interesting part is that he started working on his concept tools from using the motion sensors of an ordinary computer mouse.
With the full development and the implementation of his concept devices one can:
* watch the news as TV news printed on news paper,
* find more details of any physical object just by taking them in one’s hands,
* take pictures just by making frames using one’s fingers,
* pick any picture or block of data like a physical object and drop them on your computer screen or any other paper to modify them and a lot more.
Microsoft’s “Surface” is also based on multi-touch and gesture recognition, but has some limitations. The concept tools presented by Pranav are really  awesome and brilliant. The constructive use of this technology will bring a revolution in the future world.
I think the best use of this technology to help the physically challenged people. Just imagine how helpful it would be if we can make:
* Sixth sense enabled paper helping the deaf to display what others say,
* Sixth sense enabled earphones which tell a blind about an object name, type, size and distance,
* A speaking device which plays the dialogs which a dumb want to say and a lot more.
I really appreciate Pranav to come up with this brilliant idea.
Categories: Technical Tags: ,

OpenId::New way to login

November 6, 2007 1 comment

You visit the web sites like the blog sites. After reading some interesting stuff, you tried to comment on that. It asks you to login first using your username and the password. Any how you memorize that and login and commented the blog. Then you visited some forums and tried to post some query. What the hell is this? It also asks you to login and being weak by memory, like me, you forgot either the username or password. Then what to do? Either create a new account or leave the idea to post something.
Thanks God! there is solution for these kind of situations i.e. OpenId. OpenId grants you to forget different login details at different websites, How?? Let me explain.

  • What is OpenId?

1- OpenID is a decentralized single sign-on system.

2- OpenID eliminates the need for multiple usernames across different websites, simplifying your online experience. OpenID is an open, decentralized, free framework for user-centric digital identity.(http://openid.net/)

  • Where to use OpenId?

You can use the OpenId login on any OpneId enabled website.

  • How to get OpenId?

There are thousands of openId providers (List::http://wiki.openid.net/OpenIDServers). You just need to register on your favorite one. They will provide a URL which is your OpenId. The OpenId looks like:
http://username.wordpress.com
You need to use this Id when you want to login on OpenId enabled website.

  • How OpenId identifies you?

clientdiagram1.gif

When you put the OpenId in the login field and hit the login button, the site uses this url to find the Authentication server. The authentication server after authentication asks the user to login and asks your choice to allow the relying party (with url). If the user allows, the user again lands back to the original website showing the successful login message.

Seems Good!! go and have openid and enjoy multiple website login with single url.

Categories: Technical

Play With HTML

May 28, 2007 2 comments

Hi friends, here I am posting some HTML tips, which can be useful at the time of designing the web page.

1- How to change background colors on mouseover?
Ans:
Use this code in <TR> or <TD> tag of HTML table.

onMouseover=”this.bgColor=’#EFEFEF'”onMouseout=”this.bgColor=’#FEFEFE'”

2- How to embed web pages within web pages?

Ans:
Put this code to embed the web page within the web page:

<object data=http://www.example.com width=”800″ height=”600″> <embed src=http://www.example.com width=”800″ height=”600″> </embed> Error: Embedded page could not be displayed. </object>

3- How to make an auto fill email subject and body?

Ans:
This code will make a email link auto fill of email, subject and the body on clicking.

<a href=”mailto:yourmail@yourdomain.com?subject=Your Subject&body=Cotent of the body”>yourmail@yourdomain.com</a>

4- How to open a new window on page unload?
Ans:
This code will open a new page mentioned at the time of unloading of the page.
<body onUnload=window.open(‘http://www.example.com&#8217;); self.blur();>

5- How to make spaces between images?

Ans:

<IMG src=”yourimage.jpg” hspace=10 vspace=10 WIDTH=”96″ HEIGHT=”134″ BORDER=”0″><IMG src=”yourimage.jpg” hspace=5 vspace=5 WIDTH=”96″ HEIGHT=”134″ BORDER=”0″>

6- How to protect your email address from spam robots?
Ans:

<A href=”mailto:you@yourdomain.com”>Contact Us</A>
When your email link is clicked on, it will display your email address correctly.

7- How to open a web page in a new window?
Ans:
The following HTML code will enable you to open all of your links in a new window. Place this code between your <HEAD> and </HEAD> tags within your HTML:

<base target=”main”>

8- How to redirect visitors to another page?
Ans:
Use the following HTML redirect code between the <HEAD> and </HEAD> tags of your HTML code.

<meta HTTP-EQUIV=”REFRESH” content=”0; url=http://www.example.com/index.html”>

The content=”0; may be changed to the number of seconds you want the browser to wait before redirecting.

9- How to remove link underline?
Ans:
To remove a link underline, add STYLE=”TEXT-DECORATION: NONE” to your link code:

<A href=”http://www.example.com&#8221; STYLE=”TEXT-DECORATION: NONE”>Your Link</A>

10- How to prevent your web page to be cached by the browser?
Ans:
You can prevent browser cache simply by including a special META tag within your HTML code.

Add the following code between the <HEAD> and </HEAD> tags of your HTML.

<META http-equiv=”Pragma” content=”no-cache”>

11- How to prevent indexing of your web page by search engine?
Ans:
Many times, you may have a web page that you don’t want the Search Engines to index. To help with this problem, add one of the following META tag codes between the <HEAD> and </HEAD> tags of your HTML.

The following META tag tells the Search Engine robots not to index this page and not to follow any links within the page:

<META NAME=”ROBOTS” CONTENT=”NOINDEX,NOFOLLOW”>

The following META tag tells the Search Engine robots not to index this page, but follow any links within the page:

<META NAME=”ROBOTS” CONTENT=”NOINDEX,FOLLOW”>

Hope you had a good time with playing with HTML.

Categories: Technical